Akullorja është zgjedhja më e këndshme për një ëmbëlsirë kur temperaturat rriten. Por sa shpesh duhet ta konsumojmë dhe si mund t’i zvogëlojmë kaloritë e saj ?

Fillimisht, një porcion akulloreje përcaktohet si afërsisht 100 g.

Përbërësit kryesorë të një akulloreje janë:

 

• qumësht i skremuar
• qumësht pluhur
• sheqer

• shurup glukoze
• stabilizues
• emulsifikues
• ngjyrues

• aromat

Ky fakt e bën akulloren të përshtatshme për konsum 1-2 herë në javë, pa konsumimin e njëkohshëm të ëmbëlsirave të tjera. Për këtë arsye, më poshtë do të paraqesim sugjerime për akullore të shëndetshme, të cilat janë të përgatitura në shtëpi, të lehta për t’u bërë, po aq të këndshme sa akulloret komerciale dhe sigurisht që mund të konsumohen në mënyrë më të rregullt. Akulloret e shëndetshme shpesh kombinohen me arra ose derivate dhe fruta të tyre, duke na ofruar kështu një shumëllojshmëri opsionesh ushqyese.

Akulloret e shëndetshme janë zgjedhja ideale për të gjithë. Qoftë për fëmijë, për njerëz që duan të humbin peshë, për njerëz që duan të mbajnë një peshë të shëndetshme trupore, për njerëz që vuajnë nga diabeti tip 1 ose tip 2, për njerëz që janë veganë, ose për njerëz që nuk tolerojnë laktozën, akulloret e shëndetshme janë zgjedhja e duhur dhe ne mund t’i bëjmë ato në çdo mënyrë, thjesht duke modifikuar produktet e qumështit me bazë shtazore me disa me origjinë bimore përkatësisht (p.sh. qumësht soje, qumësht bajamesh, etj.). Edhe për njerëzit që nuk tolerojnë laktozën, produktet e qumështit me bazë shtazore mund të zëvendësohen me produkte përkatëse pa laktozë.

Më poshtë ju japim ide për akullore të shëndetshme.

Shkopinj akulloreje me banane dhe mjedër

  • ½ filxhan qumësht me pak yndyrë
  • 2 banane të pjekura
  • 1 grusht mjedra
  • ½ lugë çaji vanilje
  • 2 lugë gjelle mjaltë
  • 2 lugë gjelle gjalpë kikiriku

Hapi 1

Vendosni të gjithë përbërësit në blender dhe bluajini derisa përzierja të jetë e lëmuar.

Hapi 2

Pasi të jetë homogjenizuar, transferojeni me një lugë në format e silikonit, vendosni shkopinjtë pritës në vendin e tyre dhe vendosini në frigorifer. Format me akulloren do të qëndrojnë në frigorifer për të paktën 6 orë.

Hapi 3

Më në fund, e heqim formën dhe kemi 3 akullore të shijshme të bëra në shtëpi .

Analiza ushqyese (për 1 porcion):
Kalori : 203 kcal
Proteina : 5 g.
Karbohidrate : 35.6 g.
Yndyrë : 6 g.

I freskët, i shijshëm dhe mbi të gjitha ushqyes, ky shkop akulloreje me banane dhe mjedër do të bëhet obsesioni ynë i ëmbël në ditët e nxehta të verës.

Akullore e lehtë me çokollatë dhe banane pa sheqer.

  • 3 banane të pjekura
  • 2/3 filxhan qumësht me pak yndyrë
  • 1 lugë gjelle pluhur kakaoje
  • 1 lugë gjelle mjaltë
  • Hapi 1

    Qëroni dhe pritini bananet në feta. Ngrijini për të paktën 6 orë, derisa të bëhen kube akulli. Pastaj, bluajini në një blender me 2-3 lugë gjelle qumësht derisa të bëhen thërrime. Pastaj, shtoni qumështin e mbetur, kakaon dhe mjaltin dhe bluajini derisa të bëhen kremoze.

    Hapi 2

    Pas 3 minutash, ndaloni rrahjen dhe vendoseni përzierjen në frigorifer për rreth gjysmë ore. Në fund, shërbejeni akulloren në tasa dhe shijojeni.

    Analiza ushqyese (për 1 porcion):
    Kalori: 144 kcal
    Proteina: 3 g
    Karbohidrate: 32 g
    Yndyrë: 1 g

  • Një akullore e lehtë dhe e shëndetshme me çokollatë dhe banane, ideale për të vegjël dhe të rritur.

Tahini, mjalti, kosi, gjalpi i kikirikut, madje edhe gjiza, kur kombinohen me fruta dhe arra mund të na japin akullore të shëndetshme dhe të shijshme që përgatiten shpejt dhe lehtë dhe pa makinë akulloresh.

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *